Tuesday 25 September 2012

Ayam Pandan

Hari-hari dok pikir apa la nak masak petang ni kan....try cari kt my resipi...nampak la resipi ayam pandan ni.Nampak cukup menyelerakan dan tentunya bau wangi daun pandan itu sudah tentu membuka selera.

Baeeekkk...petang ni nak try la masak ayam pandan.Ni antara ingrediant ayam pandan yang aku search kat My Resipi.Kredit kepada tuan resipi ye...

             Ayam Pandan



















  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 batang serai
  • * 1 sk ketumbar
  • * 1 sk jintan manis
  • * 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
  • 2 sb santan pekat (optional)
  • 1 sb madu
  • garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
  • daun pandan
  • Cara-cara

    1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
    2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
    3. Pandan1
      Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
    4. Pandan2
      Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
    5. Pandan3
      Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
    6. Pandan4
      Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
    7. Pandan5
      Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana

    Okey guys....lets try ye...pasti ianya tak menghanpakan...T______T

    No comments: